Lanseerausviikon seminaareissa vilkasta keskustelua urheilun kehittämisestä — Keskiöön nousivat arvot, turvallinen toimintakulttuuri ja monipuolisuus urheilussa

Maalis-huhtikuun taitteessa järjestetyt Sport Momentumin lanseerausviikkojen maksuttomat urheiluseminaarit keräsivät reilut 80 osallistujaa Kuortaneen Urheiluopistolle, Ouluun ja Tampereelle. Urheiluväkeä oli laajasti edustettuna: Kaikkiaan yli 20 eri lajia ja toimijoita kaikista urheilutoiminnan rooleista. Vilkkaaseen keskusteluun ajankohtaisista aiheista osallistui niin urheilijoita, valmentajia, urheilijoiden huoltajia, seurahallinnon edustajia kuin muitakin seuratoimijoita.

Seminaarikiertue starttasi torstaina 31.3. Kuortaneelta, jossa olympiavoittaja, ex-keihäänheittäjä ja valmentaja Tapio Korjus alusti päivän aiheeseen ”Hyvän valmennuksen elementit” huikealla avauksella. Tapion puheenvuorossa välähtelivät eri urheilijoiden mielenkiintoiset taustatarinat ja tanakkaa asiaa hyvästä valmennuksesta. Tiesitkö muuten, että painija Petra Olli on heittänyt nuorena keihästä yli 50 metriä?

Tapio totesi puheenvuorossaan, että ilman motivaatiota ei huipputasolla voi kukaan onnistua. Ei valmentaja, eikä urheilija. Myös valmentajalta vaadittavat taidot ja ominaisuudet nousevat tärkeään rooliin, kun vuorovaikutus, yhteistyö ja arvot ovat keskiössä.

— Valmentaja tarvitsee nykyisin myös vahvoja johtamisen taitoja, sillä taustalla on nykyisin niin suuri organisaatio työskentelemässä urheilijan tai joukkueen hyväksi, totesi Tapio.

Kuortaneen paneelissa Heli (vas.), Jaakko, Martsa ja Sami. Seminaarin juontajana toimi Mirelle.

Sunnuntaina 3.4. seminaarikiertue pysähtyi Oulussa, jossa Oulun Kärpät 46 ry:n toiminnanjohtaja ja vt. valmennuspäällikkö Mika Pieniniemi kävi läpi toimivan toimintaympäristön edellytyksiä urheilussa. Vahvat prinsiipit ja Mikan kuusi nostoa toimivasta toimintaympäristöstä kirvoittivat hyvää keskustelua, jossa liikuttiin arvojen, olosuhteiden ja eri toimijaroolien tunnistamisen maastossa.

Mika painotti puheenvuorossaan lasten harrastamisen monipuolisuutta ja monilajisuuden arvostamista, jota kautta myös liikunnan edellytys – ilo ja innostus –  saadaan syttymään ja pysymään. Alustuksessa käytiin läpi monet toimijaroolit ja niiden merkitys toimintaympäristössä. Jokaisen tulee tiedostaa oma roolinsa, niin urheilijoiden, valmentajien kuin vaikkapa lapsen vanhempienkin.

— Kaikkea toimintaa seurassa ja joukkueessa ohjaavat arvot. Myös molemminpuolinen luottamus luo turvallisen toimintaympäristön. Esimerkiksi valmentajan tulee uskaltaa oma itsensä valmennustilanteissa, raamitti Mika puheenvuorossaan.

Tiistaina 5.4. seminaarikiertue päättyi Tampereelle, jossa Olympiakomitean ja URHEAn vastuufysioterapeutti Vesa Kuparinen haastoi osallistujia puhumalla hyvän urheilijan ominaisuuksista. Vesan tulokulma asiaan oli hänen saappaissaan epätyypillinen, eikä tässä tilaisuudessa puhuttu urheilijan fyysisistä ominaisuuksista vaan siitä miten ja millä toimilla huippu-urheilijoita ollaan ja tehdään.

Vesan mukaan jokaisessa toimintaympäristössä, valmennuksessa ja seuroissa, tulisi tiedostaa kumpaa ollaan tekemässä: Tavoitteellista kilpaurheilua vai huippu-urheilua? Tämän määrittely luo myös puitteet toiminnalle ja tavoitteiden asettelulle. Määrätietoisessa huippu-urheilussa on usein vähemmän sijaa sattumalle.

— Sä voit tupsahtaa maajoukkueeseen tai kisakoneeseen, ei siinä ole sinällään mitään väärää. Mutta sä et välttämättä tupsahda sitten mitali kaulassa kotiin, Vesa kärjisti ja haastoi jokaista tiedostamaan mitä ja millä tasolla ollaan tekemässä.

Jokaisella seminaaripaikkakunnalla oli mukana myös panelisteja, jotka osallistuivat päivän aiheeseen keskustelemalla siitä paneelin ja yleisön kanssa. Panelisteina nähtiin

  • Jaakko Pieniniemi, rautainen ammattivalmentaja ja ex-olympiaurheilija 10-ottelussa
  • Juha ”Upi” Antikainen, Varalan valmennuskeskuksen ja Tampereen urheiluakatemian valmennuksen kehittäjä ja Seinäjoen Maila-Jussien naisten Superpesis-joukkueen pelinjohtaja
  • Mari ”Martsa” Saarinen, ex-jääkiekkoilija ja valmentaja, moninkertainen olympia- ja arvokisamitalisti
  • Sami Lund, fysiikka- ja ominaisuusvalmentaja, ex-ammattijalkapalloilija ja moninkertainen Suomenmestari 10-tanssissa
  • Mirelle Lund, psyykkinen valmentaja, moninkertainen Suomenmestari 10-tanssissa ja ex-jalkapalloilija
  • Heli Jääskö, seurajohtamisen ja –toiminnan rautainen ammattilainen, kansainvälisesti menestynyt lajivalmentaja cheerleadingin parista
Tampereen panelistit Sami (vas.), Vesa, Martsa ja Upi vauhdissa.

Jääkiekon parissa ikänsä toiminut entinen olympiaurheilija ja –mitalisti sekä jääkiekkovalmentaja Mari ”Martsa” Saarinen vieraili jokaisen paikkakunnan seminaareissa ja oli paikalla paneelikeskustelijana. Hänen mukaansa keskustelu oli kaikilla paikkakunnilla monipuolista ja ajankohtaisiin urheilun kysymysiin tarttuvaa. Vaikka kaikkien paikkakuntien aiheet olivat toisistaan poikkeavat, löysi Mari myös yhteisiä avauksia jokaisen aiheen ympäriltä.

— Ihan päällimmäisenä yhdistäväksi tekijäksi kaikista paneeleista jäi minulle mieleen toiminnan arvot. Niiden avaaminen ja sanottaminen jokaiselle organisaation toimijalle selkeästi on tärkeää, jotta kaikki tietävät kuinka toimia niitä kohti päivittäin ja näkyvästi ihan käytännön tasolla.

Urheilun ja oman toimintaympäristön arvokeskustelu kirvoitti seminaareissa hyvää keskustelua. Toimintakulttuuri ja sen kehittäminen arvojen pohjalta nousi niinikään kaikilla paikkakunnilla yhdeksi tärkeimmistä aiheista. Ilman yhdessä sovittua arvopohjaa on vaikea luoda ja toteuttaa hyvää toimintakulttuuria. Hyvässä ympäristössä ja toimintakulttuurissa taas puolestaan on selkeää ja turvallista toimia kaikilla, niin urheilijoilla, valmentajilla kuin seuratoimijoillakin.

—Turvallisen toimintakulttuurin tulisi luoda avarakatseinen mahdollisuus monipuoliseen harjoitteluun. Vanha ja yleinen toteamus ”…muttaku meidän lajissa” on aika jättää jo unholaan. Avataan yhdessä lajirajat ylittävä keskustelu urheilusta ja sen kehittämisestä, summaa Mari.

– – – –

Keskustelu jatkuu! Tule mukaan toukokuussa verkossa järjestettäviin Sporttiwebinaareihin tai Taitava Valmentaja –seminaariin Tampereelle, lue lisää osoitteessa sportmomentum.fi/kauppa/ tai ota yhteyttä ja jatketaan uuden oppimista teidän omassa toimintaympäristössä!