Blogi: Johtajasparraus – Avain urheiluseuran kehitykseen

Johtajasparraus

Urheiluseurojen johtaminen tuo yhteen intohimon urheiluun ja organisaation hallinnan haasteet, luoden ainutlaatuisen, mutta monesti myös pirstaleisen tehtäväkentän. Moni seurajohtaja on saanut luoda harrastuksestaan ammatin, jolloin on tärkeää löytää tasapaino rakkaan lajin ja johtamisen vaatimusten välillä. 

Toiminnanjohtajan rooli on keskeinen: hän toimii usein seuratyöntekijöiden, valmentajien ja ohjaajien esihenkilönä, toimien arjessa henkilöstön tukena. Kysymys kuuluu: kuka tukee toiminnanjohtajaa? Usein toiminnanjohtajan esihenkilönä toimii hallituksen luottamushenkilö, jolloin resurssit ja kokemus esihenkilötyöstä voivat riippua suuresti hallituksen kokoonpanosta. Tässä kontekstissa johtajasparraus voi tarjota toiminnanjohtajan arkeen korvaamatonta tukea. 

Sparraus – mitä ja miksi?

Sparrauksessa toiminnanjohtaja saa ulkopuolista näkemystä, joka auttaa oivaltamaan, haastamaan ja löytämään uusia näkökulmia seuran toimintaan. Ensimmäisellä tapaamisella määritellään prosessin tavoitteet, räätälöiden kokonaisuus juuri sinun ja seurasi tarpeiden pohjalta. 

 1. Ideat ja oivallukset
  Uudesta näkökulmasta kurkaten, voimme nähdä asioita, jotka ovat jääneet arjen pyörityksessä huomaamatta. Sparrauksessa pääsemme hyödyntämään lajirajojen yli ulottuvaa asiantuntemusta, tuoden toimivia malleja eri lajeista ja toimintaympäristöistä. Ulkopuolisen sparraajan näkemys voi valaista arjen haasteita uudella tavalla, synnyttäen oivalluksia ja ideoita. 
 2. Johtajana kasvaminen
  Johtajuus vaatii jatkuvaa kehitystä myös henkilökohtaisesti. Usein valmentajille ja ohjaajille tehdään koulutuspolkuja ja tarjotaan kehittymismahdollisuuksia. On vähintään yhtä tärkeää, että myös seurajohto saa tukea kasvuunsa ja oman osaamisen lisäämiseen. Sparraus tarjoaa työkaluja, jotka vievät sinut ja johtamistaitosi uudelle tasolle. 
 3. Työhyvinvointi
  Sparraus on myös investointi työhyvinvointiin. Johtajan rooli voi olla kuormittava ja odotukset korkealla, vaikka resurssit toimintaan ovat rajalliset. Sparraaja kuuntelee, kannustaa, auttaa tunnistamaan omia vahvuuksiasi sekä haastaa lempeästi ajanhallinnassa ja priorisoinnissa, kulkien rinnalla ja tukena koko prosessin ajan. 
 4. Seuratoiminnan kehittäminen
  Vaikka sparraukseen osallistuu seurajohtaja, hyötyy siitä koko seura. Sparrauksessa käydään yhdessä läpi arjen kipukohtia ja haasteita sekä tunnistetaan seuratoiminnan onnistumisia ja vahvuuksia. Räätälöity sparraus pureutuu juuri niihin teemoihin, joihin tarvitsette toiminnassanne tukea. 
Miten mukaan?

Meillä Sport Momentumilla löytyy vahva asiantuntijatiimi kokeneita sparraajia. Suosittelemme vähintään kolmen kerran sparrauspakettia, joka mahdollistaa syvemmän sukelluksen aiheiseen ja yhteisen prosessin luomisen. Toki yksittäinenkin sparraus voi jo avata uusia ajatuksia ja oivalluksia yksittäiseen haasteeseen. 

Lopuksi

Johtajasparraus on tehokas työkalu ja tukitoimi urheiluseurojen toiminnanjohtajille. Se ei ainoastaan tue henkilökohtaista ja ammatillista kasvua, vaan auttaa myös viemään koko urheiluseuran toimintaa uudelle tasolle. Sparrauksen avulla löydät uusia ratkaisuja haasteisiin, saat tukea päätöksentekoon ja rakennat entistä vahvemman ja menestyneemmän urheiluseuran.

Ota meihin yhteyttä täältä, olemme täällä teitä varten!

Kirjoittaja: Metti Pelkonen Sport Momentumin johtamisen taito alueen vastaava.