Kestävän arjen rakentaminen
Syksy tekee tuloaan ja pian urheilukentät sekä hallit täyttyvät toinen toistaan innokkaammista lapsista, nuorista ja aikuisista. Kesälomien jälkeen ilmassa on lupaus uudistumisesta, vanhojen taitojen viilaamista sekä näköpiiriin tulee myös erilaisia mahdollisuuksia tarttua uusiin jännittäviin urheiluseikkailuihin.
Syksy onkin mahtavaa aikaa tarkastella oman toimintaympäristönsä kulttuuria ja minkälaisia mahdollisuuksia ja haasteita arjen toiminnasta löytyy. Monilla urheiluseuroilla on upeat visiot ja tavoitteet millä halutaan edistää ihmisten liikkumista ja hyvinvointia. Totuus on kuitenkin se, että niin kauan kun ylevät tavoitteet jäävät pukukopin seinälle julisteeksi, tulee kulttuurin johtaminen olemaan haastavaa. Merkityksellisen toimintaympäristön johtaminen rakentuu arjen tasolla juuri niistä pienistä teoista ja huomioista millä kanssatoimijat kokevat heidän panoksensa tulevan arvostetuksi.
Arjen johtaminen urheiluseuroissa ei ole helppoa sillä arki on lähes kaikilla ihmisillä hektistä ja kiireistä. Perheiden ja seurojen tilannetta vaikeuttavat nouseva elinkustannukset, arjen kiristely ja ajanpuute; kaikesta huolimatta urheilutoiminta tarjoaa oleellista tukea arkeen ja tämän hallintaan. Arjessa ihmiset parhaimmillaan saavat suurta nautintoa rakkaastaan lajistaan, jota harrastavat, valmentavat tai johtavat seuratasolla. Juuri tämän takia on erittäin tärkeää, että urheiluseurat panostavat näihin ihmisiin, jotka kantavat kortensa kekoon sydän edellä.
Juuri yllämainituista syistä on tärkeää rakentaa arjesta seuratoiminnassa mahdollisimman kestävää. Parhaisiin yhteisöllisesti kestäviin ratkaisuihin päästään olemalla pulssin päällä siitä miten yhteisössä voidaan. Kestävän arjen rakentaminen on hyvä löytyä visio- ja toimintasuunnitelma, mutta arjessa pienet teot ratkaisevat miten hyvin tavoitteisiin päästään ja miten pitkälle seura pääsee matkalla kohti visiotaan.
Arjessa tärkein yksittäinen tekijä on luoda vuorovaikutussuhteita seuran jäseniin ottamalla heidät huomioon ja luomalla vahva yhteys seuratoimintaan. Aivan kuten muuallakin yhteiskunnassa myös urheilussa pätee samat lainalaisuudet vuorovaikutustilanteissa – ihmiset toivovat ja haluat tulla kohdatuiksi ja nähdyksi. Osallistamisen ei tarvitse tarkoittaa mielettömiä monen päivän workshoppeja ja ikuisuudelta tuntuvia koulutuksia vaan arjen toimintaa vahvistetaan hyvin yksinkertaisilla asioilla. Tärkeintä on kokemus siitä, että tulee arjessa huomatuksi Kun kokemus edellämainituista on positiviinen, syntyy sitoutuneisuutta ja merkityksentunteen lisääntymistä. Osallistamisella yhteisön jäsenet mukaan voidaan rakentaa huikeita menestystarinoita.
Suosittelen vahvasti kyselemään kuulumisia, juttelemalla kentän laidalla; kysymällä näkemyksiä miltä seuran toiminta näyttäytyy tai vaikkapa mitä toiveita jäsenillä on seuran suhteen. Usein muuta ei tarvitakaan, jotta päästään alkuun.
Sportmomentumin tiimi toivottaa kaikille valmentajille, seura-aktiiveille, vapaaehtoisille ja harrastajille oikein touhukasta ja merkityksellistä arkea. Jos teillä kaivataan tukea yhteisön rakentamisessa meihin kannattaa olla yhteydessä
Kirjoittaja: Kaarle Wirta Sport Momentumin tiimistä