
Seurojen välinen yhteistyö – voimavara ja mahdollisuus
Urheiluseurojen yhteistyö voi olla merkittävä voimavara, erityisesti nykypäivän alati muutoksessa olevalla urheilunkentällä, jossa myös kilpailu resursseista, harrastajista ja olosuhteista on ajoittain kovaa. Monilla seuroilla on usein samoja tavoitteita ja tarpeita, mutta ajatus yhteistyöstä tuntuu helposti työläältä. Yhdessä seurat voivat kuitenkin paitsi saavuttaa enemmän, myös kehittää tarjontaansa ja toimintaansa laadukkaammaksi ja monipuolisemmaksi. Tällainen kumppanuus ei ainoastaan palvele seuroja itseään vaan myös alueen harrastajia ja koko yhteisöä.
Esimerkiksi Jyväskylässä käynnistynyt Liukulajiseurojen yhteistyö osoittaa, miten eri lajien seurat voivat hyödyttää toisiaan tavoitteidensa saavuttamisessa. Tämä yhteistyö, johon kuuluvat Ski Jyväskylä, Jyväskylän freestyleseura, KENSU ja Jyväskylän hiihtoseura, lähti liikkeelle alun perin yhteisten oheisharjoitusten järjestämisestä, mutta on sittemmin laajentunut monialaiseksi Keski-Suomen liiton rahoittamaksi hankkeeksi. Yhteistyötä tehdään tällä hetkellä seuroissa niin harjoitusten, markkinoinnin, tapahtumien kuin toiminnan kehittämisenkin osalta. Seuroilla on myös hankerahan avulla saatu palkattua yksi yhteinen työntekijä yhteistyötä koordinoimaan. Liukulajiseurojen esimerkki osoittaakin, että eri lajien seurat voivat tehdä tiivistä yhteistyötä, vaikka ne perinteisesti toimisivatkin eri kentillä.
Seurojen välinen yhteistyö voi siis ulottua monille eri osa-alueille. Yhteistyötä voidaan tehdä esimerkiksi seurojen tarjonnassa. Seurat voivat järjestää jäsenilleen yhteisiä koulutuksia kaikkia koskettavista aiheista, kuten urheilijan ravitsemuksesta tai seuran hyvästä hallinnosta. Lisäksi seurat voivat toteuttaa Liukulajiseurojen tapaan yhteisiä harjoituksia tai ryhmiä seurojen urheilijoille. Esimerkiksi yhteiset oheisharjoitteluryhmät kokoavat harrastajien lisäksi yhteen myös valmentajia eri lajeista ja tarjoavat näin harjoitteluun monipuolisuutta ja uusia näkökulmia. Yhteistyö tapahtumien ja kilpailujen järjestämisessä voi myös olla merkittävä etu. Kun seurat yhdistävät voimansa, niiden on mahdollista luoda laadukkaampia ja suurempia tapahtumia, jotka voisivat yksittäiselle seuralle olla liian haastavia järjestettäväksi. Samalla kustannukset jakautuvat useamman toimijan kesken, mikä helpottaa resurssien käyttöä.
Mutta kuinka seurayhteistyössä tulisi lähteä liikkeelle?
Tärkeintä yhteistyön toimivuuden kannalta on seurojen välinen avoimuus ja hyvä viestintä. Liikkeelle kannattaa lähteä pienemmistä projekteista kuten treenivaihdoksista muutamien seurojen ryhmien välillä ja siirtyä siitä seurojen tavoitteiden ja toiveiden pohjalta eteenpäin. Yhteistyön selkeyden ja koordinoinnin kannalta olisi hyvä, että seuroilla olisi selkeästi määriteltynä yhteyshenkilöt seurayhteistyötä koskeviin asioihin. On myös hyvä muistaa, että yhteistyö voi olla myös vain kertaluontoista tai koskea vain yhtä aluetta, kuten markkinointia. Tärkeintä on löytää yhteistyömalli, joka palvelee molempia/kaikkia seuroja. Yhteistyöseuroja pohtiessa ei myöskään tarvitse suunnata katsetta vain samojen lajien seuroihin, vaan miettiä rohkeasti vaihtoehtoja myös oman lajin ulkopuolelta. Ajatuksia yhteistyöhön voi herätellä esimerkiksi alla olevan listauksen kautta.
Seurayhteistyön hyödyt
- Lisää näkyvyyttä ja tehokkaampaa markkinointia
- Markkinoinnissa toteutettavan yhteistyön kautta seurat saavuttavat laajemman yleisön ja säästävät samalla aikaa. Seurat voivat esimerkiksi jakaa toistensa toimintaa sosiaalisessa mediassa sekä yhdistää voimiaan tapahtumissa tapahtuvassa markkinoinnissa. Yhteistyötä voi hyödyntää myös muodostamalla yhteisiä kampanjoita, jotka kannustavat tulemaan harrastajaksi useampaan seuraan esimerkiksi alennetuilla hinnoilla.
- Monipuolisempaa ja laajempaa toimintaa
- Yhdessä toimimalla seurat voivat järjestää isompia tapahtumia ja kilpailuja, joita yksittäinen seura ei yksin pystyisi toteuttamaan. Lisäksi yhteistyö luo mahdollisuuksia kehittää myös seurojen tarjontaa harrastajille.
- Lisää seuran houkuttelevuutta ja parantaa sitoutumista
- Laajentamalla toimintaa ja monipuolistamalla harjoituksia seurayhteistyö tekee seuroista kiinnostavampia sekä nykyisille että uusille jäsenille. Yhteiset harjoitukset madaltavat kynnystä kokeilla uusia lajeja, mikä voi myös poikia uusia harrastajia seuroihin.
- Vähentää kuluja yhdistämällä resursseja
- Seurojen yhteiset tapahtumat ja valmennukset pienentävät yksittäisten seurojen kustannuksia. Kun resursseja jaetaan, säästöt voivat olla merkittäviä.
- Kehittää seurojen toimintaa ja valmennusta
- Seurojen välinen yhteistyö tuo uusia ideoita ja näkökulmia omaan toimintaan. Lisäksi yhteiset harjoitukset tarjoavat valmentajille mahdollisuuden oppia toisiltaan ja kehittää omaa osaamistaan. Säännöllinen vuorovaikutus muiden seurojen toimijoiden ja valmentajien kanssa rikastuttaa niin seurojen toimintaa kuin valmennustyötä ja tukee osaltaan seurojen kehittymistä.
Seurayhteistyö ei siis ole vain keino selviytyä haasteista – se on myös mahdollisuus kehittää urheilua paikallisesti ja kansallisesti. Panostamalla avoimeen ja pitkäjänteiseen yhteistyöhön seurat voivat luoda uudenlaisia toimintamalleja ja laajempia mahdollisuuksia niin seuralle kuin harrastajillekin.
Jos haluat vaihtaa ajatuksia aiheesta lisää, ota yhteyttä
Kirjoittaja: Ella Häkkinen, LitM (liikuntabiologia – valmennus- ja testausoppi), Sport Momentumin fysiikkavalmennustiimin jäsen.