Tutustu Sport Momentumin tekijöihin – Kehon kyky

Sport Momentumin kolme perustajaa ja osakasta ovat kaikki oman alansa ammattilaisia ja urheilukentän intohimoisia kehittäjiä. Kolmen osakkaan omista osa-alueista muodostuu myös Sport Momentumin kivijalka; Kehon kyky eli fysiikkavalmennus, mielen voima eli psyykkiset taidot ja johtamisen taito eli johtamisen ja urheiluseuratoiminnan laatu. Tässä blogissa tutustumme Samiin, joka vastaa Kehon kyky -osa-alueen kokonaisuudesta.

Sami Lund on tamperelainen urheiluihminen, joka elää ja hengittää liikunnan ja urheilun maailmaa. Hän pitää niin itse liikkumisesta, kuin myös ihmisten liikuttamisesta ja valmentamisesta. Urheilusta saa Samin mukaan mahtavia elämyksiä ja urheilun parissa pääsee kokemaan asioita, joita ei muualta löydy.

— Onnistumisen ja oppimisen maailma on todella kiehtova. Koen suurta onnistumisen tunnetta, kun valmennetava oppii ja huomaan kuinka hän sen tiedostaa. Haluan auttaa valmennnettaviani saavuttamaan omat tavoitteensa ja nauttimaan siitä mitä he tekevät päivittäin, kertoo Sami.

Sami kertoo urheilleensa koko ikänsä. Lapsuusvuosina päälaji oli jalkapallo, mutta mukana rinnalla kulki useampikin oheislaji, kuten koripallo, voimistelu, pikajuoksu ja yleisurheilu. Pienestä pitäen ykkösenä oli Samille kuitenkin jalkapallo, jota hän aikuisiällä pelasi hetken ammatikseenkin.

Jalkapallo ei kuitenkaan ollut Samille viimeinen laji, vaan uran loppuvaiheissa mukaan tuli myös kilpatanssi. Tanssin kautta Samille avautuikin aivan uudenlainen maailma liikkumisesta, koordinatiosta, rytmiikasta ja kehonhallinnasta. Lajin monipuolisuus vei mukanaan tarjoten uudenlaisia tavoitteita ja haasteita:

— Näihin haasteisiin tartuinkin yhdessä vaimoni kanssa ammattiurheilijan tavoin. Uusi ura oli alussa ja pääsimme yhdessä jatkamaan tavoitteellista harjoittelua ja kilpailemista. Harjoittelu kannatti, sillä saavutimme yhdessä historialliset viisi peräkkäistä Suomen mestaruutta ja edustimme Suomea MM-kilpailussa viidesti, parhaimpana saavutuksena MM-semifinaali, hymyilee Sami.

Valmentaminen alkoi Samilla oman peliuran loppupuolella. Se oli hänelle luonnollinen siirtymävaihe, koska hän halusi pysyä urheilussa aktiivisesti myös oman uran jälkeen. Sami kävi jalkapallovalmentajan peruskoulutukset ja toimi pelaaja-valmentajana ennen kuin siirtyi tanssin pariin.

— Tanssin saralla valmentaminen alkoi hyvin nopeasti oman tanssin ohella. Halusin oppia kokoajan lisää ja paras mahdollinen tapa siihen oli kouluttautua valmentajaksi. Näin ollen käytimme lähestulkoon kaiken ajan tanssin ja liikkeen opiskeluun tanssien ja kouluttautuen, Sami muistelee ja jatkaa,

— Tuossa vaiheessa olin vielä toisessa ammatissani päivätöissä insinöörinä. Vuonna 2012 tuli osalleni se hetki, kun siirryin kokopäiväiseksi valmentajaksi ja yrittäjäksi. Tuota päätöstä ei ole tarvinnut katua! Olen päässyt valmentamaan monipuolisesti useassa eri lajissa ja lisäksi saanut kasvatettua omaa ammattitaitoani monien koulutuksien kautta. Minulle on tärkeää, että löydän oikeat tavat ja harjoitteet kuhunkin ympäristöön missä pääsen työskentelemään. Monipuolisuus ja ymmärrys siitä mitä ominaisuuksia, milloin ja miksi tarvitaan, on ehdottomasti vahvuuteni valmentajana.

Tällä hetkellä Sami työskentelee pääsääntöisesti ominaisuusvalmentajana jalkapallon, chearleedingin, koripallon ja tanssin parissa. Lisäksi hän ohjaa erilaisia rytmiikka- ja kehonhuoltotunteja avoimille ryhmille ja tilaustöinä. Näiden lisäksi hän valmentaa aikuistanssijoita kilpailijoista harrastajiin.

Mutta miksi oheis- ja ominaisuusvalmennus on tärkeää? Samille nousee heti mieleen pari esimerkkiä omalta urheilu-uralta:

— Jalkapallossa on pitkään ollut jo fysiikkaharjoittelu mukana, mutta oman aikani fysiikka oli pääsääntöisesti painojen nostelua. Itse koin tuolloin tarvitsevani lisää tietoa siitä, että mitä pitäisi tehdä. Juoksunopeuteen hain ystäväni kautta apuja yleisurheiluvalmennuksesta, josta sain apuja ja ymmärrystä miksi ja miten nopeutta voidaan harjoitella. Siitä syntyi idea ja ymmärsin, että tätä urheilijat tarvitsevat lisää. Tietotaitoa oman lajin ulkopuolelta kehon ominaisuuksista ja niiden kehittämisestä, toteaa Sami ja jatkaa,

— Toinen esimerkki on tanssin parista. Tanssin teknisyys vaati keholta paljon kykyä suoriutua liikesarjoista samalla tyylikkäästi, turvallisesti ja tehokkaasti. Tämä ajatus valkeni itselleni toden teolla ulkomaan leirityksillä, missä pääsin mukaan maailman parhaiden tanssijoiden harjoituksiin. Siellä itselleni todella selkeytyi kuva siitä, kuinka paljon harjoittelusta on kehon kyvyn treenaamista eikä vain tekniikan ja koreografian hiomista.

Kehon kyky on siis kaikille urheilijoille tärkeää. Sami nostaa esiin kaksi oleellista seikkaa puhuttaessa kehon kyvyn merkityksestä: Ensimmäisena on hyvä muistaa, että kunkin lajin vaatima tekniikka mahdollistuu, kun keho on valmis. Toinen tärkeä asia on, että ominaisuudet luovat mahdollisuuksia. Samin toteaa, että hän valmentaa ominaisuuksia, joita urheilijat sitten käyttävät hyödyksi parhaalla mahdollisella tavalla omissa lajeissaan:

— Pelkkä harjoitusmäärä ei tee mestaria. Harjoittelusta ja urheilijasta ei saa täyttä potentiaalia irti, jos keho hangoittelee vastaan. Tämä meinaa unohtua monesti lajissa kuin lajissa ja niinpä ”jos ei kulje, niin treenataan lisää”. Tämän vastauksen kuulee vieläkin liian usein ja siksi on hyvä miettiä, että mitä me oikeasti valmennetaan? Miksi me näin tehdään? Minä näen asian niin, että valmennus on mahdollistaja ja on urheilijasta itsestään kiinni, kuinka hän käyttää omat kykynsä harjoitteluun ja kehittymiseen.

Samille Sport Momentum tarkoittaa osaajien verkostoa ja työskentelyä ammattilaisten kanssa. Tämä konsepti jakaa hänen mukaansa osaamista kaikille sitä haluaville.

— Kaikkien ei tarvitse olla ammativalmentajia tai toiminnanjohtajia. Tärkeintä on se, miten asiat tehdään joka päivä. Oli rooli mikä tahansa, niin jokaisen panos on tärkeä ja jokainen tekee parhaansa. Siitä on Sport Momentumissa on kyse, summaa Sami ja lähettää terveisiä urheilutoimijoille kaikille kentille:

— Yhdessä olemme enemmän. Uskalletaan jakaa tietoa ja kokemuksia. Haastetaan toisemme ja opitaan toisiltamme. Meillä on Suomessa loistavaa valmennusta ja seuratyötä. Meillä on vain mahdollisuuksia ja kun teemme yhteistyötä yhteisen urheilumenestyksen eteen, niin se tuo varmasti lisää harrastajia lajiin kuin lajiin. Nyt on se hetki!

Infolaatikko:
Talent = Motivation = Passion = Practice