Huoli suomalaisten liikkumattomuudesta on kaikkien liikunnan toimijoiden yhteinen

Ukk-instituutti julkaisi tällä viikolla uuden Liikuntaraportin. Tulokset olivat karua luettavaa. Miten tähän on tultu, monet kauhistelivat.

Laajamittaisen väestötutkimuksen avulla suomalaisten liikkumista mitattiin liikemittarilla viikon ajan.

Huonokuntoisin kolmannes suomalaisista liikkuu reippaasti vain noin puoli tuntia päivittäin. Suurimman osan valveillaoloajastaan suomalaiset joko istuvat tai makaavat. Vähiten eli noin kuusi tuntia päivässä istuvat ja makaavat ekaluokkalaiset lapset. Toisessa päässä tätä harmittavaa mittaria ovat lukioikäiset, jotka istuvat ja makaavat yli kymmenen tuntia valveillaoloajasta.

Suomalaisten liikkumattomuus näkyy myös jossain määrin urheiluseurojen toiminnassa ja liikunnan parissa. Koronan jälkeen osa on löytänyt takaisin saleille ja kentille liikkumaan. Osa ei koskaan palannut. Käynnistyminen aktiiviseen elämäntapaan koronan jälkeen on vaikeaa ja aiemman liikuntaharrastamisen tilalle on löytynyt jotain muuta, vähemmän liikutavaa vapaa-ajan tekemistä.

UKK-instituutin johtajan, professori Tommi Vasankarin mukaan huolestuttavinta on heikkokuntoisten määrän kasvaminen. Se aiheuttaa tuleville vuosikymmenille valtavia yhteiskunnallisia haasteita, kun entistä useampien ihmisten työkyky ja terveys kärsivät entistä nuorempina. Monet suomalaisista ovat jo nelikymppisinä niin huonossa kunnossa, että siitä seuraa terveysongelmia.

– Lisääntyvä ylipaino sekä nuorten aikuisten huononeva kestävyyskunto ja heikkenevä lihaskunto on huolestuttava yhdistelmä, toteaa Vasankari.

Urheiluvalmentajilla ja liikunnanohjaajilla on nyt jos koskaan valtavan suuri mahdollisuus suomalaisten liikuttamiseen ja liikkumaan innostamiseen. Jo nyt eri lajien ohjaajat ja valmentajat innostavat lapsia, nuoria ja aikuisia liikkumaan arjessa monenlaisilla kentillä ja saleilla. Urheiluseurat tekevät tälläkin hetkellä hienoa työtä markkinoidessaan liikuntamahdollisuuksia ja hankkimalla lisää liikkujia mukaan.

Mutta lisää tarvitaan. Nyt jos koskaan liikunnan toimijat ovat piikkipaikalla innostamassa suomalaisia sohvan pohjalta liikkumaan. Lapset ja nuoret tulee saada koukuttumaan liikunnasta ja innostumaan eri urheilulajien parissa touhuiluun. Aikuiselle voimme tarjota monipuolisesti erilaisia liikuntamuotoja, lempeästä itseä huoltavasta liikunnasta tavoitteellisempaan ja suorituksia mittaavaan aktiivisuuteen. Tähän kaikkeen liikunnan toimijoiden avuksi tarvitaan yhteiskunnallisesti asenteiden muutosta ja julkista kampanjointia aktiivisuuden hyödyistä.

Me Sport Momentumilla haluamme toivottaa tsemppiä kaikille liikunnan alan toimijoille. Hyvä valmentajat, ohjaajat ja urheiluseurat! Teidän jokapäiväinen panoksenne suomalaistren liikuttajina ja liikunnan puolesta puhujina on mittaamattoman arvokasta nyt ja tulevaisuudessa. Tsemppiä kaikille kentille tärkeään työhön liikunnan parissa!

Lue koko liikuntaraportti tästä: www.sttinfo.fi/tiedote/liikuntaraportti-2022-korona-aikana-tyoikaisten-aikuisten-liikkuminen-vahentyi-400-askelta-paivassa?publisherId=69818887&releaseId=69953500