Jokaisen valmentajan tulisi kehittää omaa osaamistaan säännöllisesti. Usein tutuimpia osaamisen kehittämisen muotoja ovat aloittelevalla valmentajalla oman seuran järjestämät perehdytyskurssit ja lajiliiton tarjoamat valmentajakoulutukset. Kun perusosaaminen on hanskassa, on aika arvioida omaa valmentajuutta ja tavoitteita: Mitkä ovat omat tavoitteeni valmentajana? Mille valmennustyön osa-alueille tarvitsisin lisäosaamista juuri nyt? Mistä löydän hyvän koulutuksen juuri minulle?
Valmentajakoulutuksien viidakossa saattaa olla hankala löytää itselle sopivia kokonaisuuksia. Valmentajaa saattaa myös mietityttää, onko jokin koulutus varmasti hyvä ja saako siitä omiin tarpeisiin riittävästi uutta tietoa.
Meillä Sport Momentumilla pidetään onnistuneen valmentajakoulutuksen mittarina sitä, kuinka inspiroituneena valmentajat koulutuksista lähtevät. Tähän vaikuttaa paitsi tanakka asiasisältö, myös ammattitaitoiset ja asiansa osaavat kouluttajat. Tärkeässä roolissa onnistumisen kannalta on myös osallistujien moninaisuus ja vuorovaikutus osallistujien kesken.
Tällä syyskaudella Tampereella pyörivä Taitava Valmentaja –seminaarisarja on ollut hieno esimerkki onnistuneesta valmentajakoulutuksesta. Seminaari kerää eri joukkuelajien valmentajia yhteen syksyn aikana yhteensä kolmen seminaarin verrran. Syyskauden seminaarien teemana on oheisharjoittelun ja fysiikkaharjoittelun tuloksellinen yhdistäminen lajiharjoitteluun.
Kouluttajat Tommi Pärmäkoski ja Sami Lund ovat olleet syksyn seminaareihin erittäin tyytyväisiä. Miehet listasivat kouluttajan näkökulmasta asioita, mikä käynnissä olevasta Taitava Valmentaja –seminaarista on tehnyt niin upean koulutuksen.
”Ilmapiiri osallistujien kesken on niin hyvä kuin ikinä vain voi olla! ” —Sami
Sekä Tommin että Samin listalla ehdoton ykkönen ovat innostuneet ihmiset ja keskustelut. Kun kaikki osallistujat ovat valmiita jakamaan ajatuksiaan muille ja ottamaan uusia ideoita vastaan omaan tekemiseen, on koulutuksen ilmapiiri paras mahdollinen.
”Paikalla on paljon tietotaitoa ja myös osallistujilta tulee konkreettisia esimerkkejä eri lajeista!” —Sami
Nyt käynnissä olevassa syyskauden Taitava Valmentaja –seminaarisarjassa osallistujakaarti on mainittavan laaja. Valmentajilla on taustaa niin jalkapallon, koripallon, salibandyn, lentopallon, tanssin kuin jääkiekonkin parista. Kun osallistujat ovat vieläpä todella aktiivisia, saadaan aikaan lajirajat ylittävää vuoropuhelua, mikä jo itsessään ruokkii valmentajien osaamista ja innostaa uusiin asioihin.
”Parasta antia on huomata, miten samoista harjoitteista voidaan saada irti erilaisia sisältöjä ja miten ne vaikuttaa hyvin eri tavalla kroppaan, kun me säädetään ja käännetään niitä.” —Tommi
Osallistujien erilaiset lajitaustat ja keskusteleva ilmapiiri ovatkin Samin ja Tommin listalla korkealla, kun pohditaan hyvän koulutuksen tunnusmerkkejä. Eri lajien valmentajat tuovat mukaan omat kokemuksensa ja yhdessä voidaan pohtia, mitä mikäkin asia eri lajeissa tarkoittaa. Eri lajitaustoista tulevat valmentajat soveltavat oppimaansa omaan lajiin ja parhaimmillaan löytävät jonkin toisen lajin valmentajan pohdinnoista jotakin kotiinvietävää ja uutta kokeiltavaa.
Me rohkaisemme kaikkia valmentajia kartoittamaan laajasti erilaisia osaamisen kehittämisen vaihtoehtoja. Kun olet määritellyt itsellesi omat tavoitteet valmentajana ja pohtinut, mitä juuri nyt kaipaat lisää omaan valmentajan työkalupakkiisi, lähde rohkeasti tutkimaan millaisia valmentajakoulutuksia on tarjolla!
Meidän mielestämme parasta antia ovat sellaiset koulutukset, joissa asiasisällön lisäksi voi päästä vaihtamaan ajatuksia ja verkostoitumaan myös oman lajin ulkopuolisten valmentajien kanssa. Itsensä kehittäminen valmentajana on tärkeä juttu, jota tulisi säännöllisesti tehdä – Eli ei muutakuin hyviä koulutushetkiä kaikille valmentajille!