Rytmiikka valmennuksessa – Mitä se on?

Puhe eri urheilulajien rytmiikasta ja urheilijoiden rytmiikka-ominaisuuksista on nyt pinnalla. Mitä se on? Miksi liikerytmikyvyn kehittäminen ja sen yhdistäminen tukemaan lajiharjoittelua on tärkeää? Asiaan saadaan nyt selvyys, sillä saimme kaksi alan huippuosaajaa kertomaan rytmiikasta ja sen harjoittamisesta. Ammattivalmentajat Tommi Pärmäkoski ja Sami Lund vaihtoivat ajatuksiaan aiheen tiimoilta saman pöydän ääressä.

Tommi Pärmäkoskella on takanaan pitkä valmentajaura eri lajien parissa. Hän on toiminut fysiikkavalmentajana mm. F1 Sebastian Vettelille, lentopallon miesten ja naisten maajoukkueille sekä jääkiekossa Pelicansin ja Tapparan organisaatioissa. Pitkä ura myös Kuortaneen valmennuskeskuksessa on tarjonnut hyvät mahdollisuudet kokonaisvaltaisen valmennuksen ymmärtämiseen. Tamperelaisella Sami Lundilla on niinikään laaja tausta fysiikka- ja ominaisuusvalmentajana muun muassa jalkapallon, chearleedingin, koripallon ja tanssin parissa.

— Urheilu perustuu rytmiin ja sen hallintaan. Rytmi muuttaa liikettä ja erottelee parhaimmat urheilijat toisistaan. He tietävät miten säädellä liikenopeutta omassa lajissaan ja samalla rytmi pakottaa koko ajan löytämään oikean painopisteen. Rytmi tuo mukanaan erilaiset liikesuunnat sekä muuttuvat askelpituudet ja niiden vauhdin, Tommi kertoo ja jatkaa,

— Etenkin joukkuelajeissa parhaat pelaajat aina rytmittävät peliä kaikkein parhaiten. He ymmärtävät miten erilaisilla rytmeillä luodaan peliin aikaa ja tilaa.

Tommi Pärmäkoski

Urheilussa on viime aikoina puhuttu paljon myös havaintomotoriikasta. Tommin mukaan havainnointi on ehdottoman tärkeää, mutta havainnon jälkeen on aivan yhtä tärkeää millä rytmillä, millä liikesuunnilla ja millä painopisteillä edetään havainnon jälkeen. Tommi haluaa painottaa, että asioilla on aina jatkumo, jossa kaikella on merkitys. Mitä sitten pitäisi tästä ottaa opiksi ja tuoda mukaan lajiharjoitteluun? Tommilla on tähän selkeä vastaus.

— Jonkin asian oppiminen lajiharjoittelussa pitäisi myös opetella jo varhaisessa oppimisen vaiheessa eri rytmeillä. Eri rytmit tuovat mukaan erilaiset vaikeusasteet ja painotukset suoritettavaan tehtävään. Sitten kun taidollisesti osaa hyödyntää vaikeita motorisia suorituksia erilaisssa rytmeissä ja eri liikesuuntiin, antaa se laajat mahdollisuudet huippusuorittamiseen lajissa kuin lajissa!

Sami on samoilla linjoilla ja nostaa pintaan lisää tärkeitä palikoita rytmiikan harjoitteluun. Rytmiikka on iso kokonaisuus, jonka harjoittelussa voidaan törmätä myös haasteisiin:

— Mä haluaisin lisätä tähän vielä vielä liikerytmikyvyn harjoittamisen tärkeyden. Rytmitaju yhdistettynä koordinaatiokykyyn luo liikerytmikyvyn. Monesti tehdään jo sinänsä hyviä harjoitteita, mutta ne ovat itse lajissa liikkumisesta irrallisia osia, miettii Sami ja jatkaa,

Sami Lund

— Rytmikyvyn harjoittamiseen vaikuttaa aina kehon tila eli jumit, liikkuvuus, kehon lihaksisto ja jännitys. Lisäksi suuressa osassa on myös urheilijan psyykkinen tila ja sen hetkinen kuormitus… esimerkkeinä henkinen ylikuorma, jännitys, itseluottamuksen puute tai pelkotilat. Mitä enemmän laji vaatii taitoa, sitä enemmän korostuvat myös psyykkiset tekijät. Kun keho ja mieli on urheilijalla tasapainossa, kehittävät motoriset rytmiharjoitukset urheilijaa monipuolisesti!

Mistä sitten pitäisi lähteä liikkeelle, kun haluaa liittää motoriikka- ja rytmiikkaharjoittelua omaan lajiin? Sami antaa nopeat vinkit lopuksi:

— Motoristen taitojen harjoittelussa on hyvä lähteä liikkeelle kehon hahmottamisesta ja perussykkeen aistimisesta koko kehossa. Tätä tulisi harjoitella mahdollisimman monipuolisesti, eri rytmeillä liikkeen kautta. Eli samaa harjoitetta tehdään eri nopeudella tai harjoitteen yksittäistä liikettä muutetaan rytmiikan kautta. Näillä ohjeilla alkuun!

Tommin ja Samin ajatuksia pääset kuulemaan syyskaudella Taitava Valmentaja -seminaarissa Tampereella.

Kiinnostuitko aiheesta?

Tule kuulemaan syksyllä 2022 Tampereelle, kun nämä maestrot kouluttavat yhdessä Taitava Valmentaja –seminaareissa Tampereella. 3-osainen koulutus pureutuu joukkuelajien fysiikkavalmennukseen.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan: https://sportmomentum.fi/ajankohtaista/taitava-valmentaja-seminaarin-aloituspaiva-on-muuttunut-ja-jarjestetaan-6-9-tampereella-viela-ehdit-mukaan/