Koordinaatiokyvyn merkitys harjoittelussa
Koordinaatiokyky on kyky liikuttaa kehoa tarkasti ja hallitusti eri tilanteissa. Se on tärkeä osa motorista taituruutta ja vaikuttaa suorituskykyyn monissa eri lajeissa sekä arkipäivän toiminnoissa. Koordinaatiokyvyn harjoittelu auttaa parantamaan tasapainoa, liikkuvuutta, voimaa ja tarkkuutta. Voi siis todeta että koordinaatiokyky on hyvin oleellinen osa liikkumiskykyä ja näin jokaista urheilulajia.
Osana jokapäiväistä harjoittelua
Koordinaatiokyvyn harjoittelu on tärkeää monista syistä, jotka vaikuttavat sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiin ja erityisesti taidon oppimiseen. Alla lueteltuna nyt muutama asia jonka haluan nostaa esiin tässä kirjoituksessa.
- Parantaa motorisia taitoja
- Edistää terveitä liikuntatottumuksia
- Parantaa suorituskykyä urheilussa
- Vähentää loukkaantumisriskiä
Koordinaatiokyvyn harjoittaminen auttaa kehittämään motorisia taitoja, kuten tasapainoa, liikkuvuutta, nopeutta, tarkkuutta ja kehon hallintaa. Näitä taitoja tarvitaan urheilussa monissa lajeissa ja tietenkin erityisesti taitoa vaativissa lajeissa. Mutta missäpä lajissa ei taitoa vaadittaisi? Se on mukana kaikessa liikkeessä ja tästä myöhemmin vielä lisää.
Koordinaatiokyvyn harjoittelu on parhaimmillaan hauskaa ja motivoivaa, mikä kannustaa urheilijaa pysymään aktiivisena ja ylläpitämään terveitä liikuntatottumuksia pitkällä aikavälillä. Tästähän juuri liikunnassa ja urheilussa on kysymys. Liikunnallinen ja aktiivinen arki koko elämän.
Urheilusuorituksissa tarvitaan usein hyvää koordinaatiokykyä. Harjoittelu voi auttaa parantamaan silmä-käsi-koordinaatiota, kehon hallintaa ja liikkeiden tarkkuutta, mikä tekee urheilijasta entistä paremman omassa lajissaan. Tästäkin aiheesta myöhemmin vielä lisää harjoittelun monipuolisuus näkökulmasta sekä suorituskykyvystä ja sen parantamisesta.
Hyvä koordinaatiokyky voi auttaa vähentämään loukkaantumisriskiä, koska se parantaa kehon hallintaa ja tasapainoa. Parempi hallinta ja tasapaino auttavat ehkäisemään kaatumisia ja vammoja. Tämän asian unohdamme helposti valmennuksessa. Se että urheilija pysyy terveenä on kuitenkin yksi suurimmista tekijöistä sekä oppimisen että suorituskyvyn kannalta.
Yksi iso tekijä kooordinaatiokyvyn harjoituttamisessa on psyykkinen hyvinvointi ja itseluottamus. Kun urheilija huomaa kehittyvänsä omissa kyvyissään ja sitä kautta myös lajissaan, niin se luo positiivisen vireen sekä harjoittelumotivaatioon että myös itsetuntemukseen ja näin ollen parantaa itseluottamusta sekä urheilun parissa mutta myös sen ulkopuolella.
Harjoittelun monipuolisuus
Tämä aihe on nyt pinannalla Suomalaisessa urheilussa. Moni laji itsessään sisältää monipuolisia kykyjä edistäviä koordinaatioharjoitteita, mutta mitä me oikeasti valmennamme? Varsinkin lasten ja nuorten kohdalla. Mikä on oleellista missäkin ikävaiheessa ja kuinka se motivoi nuorta harjoittelemaan ja saamaan tuloksia? Tässä nimenomaisessa asiassa koordinaatiokyky on oleellinen linkki eri osa-alueiden välillä. Jotta urheilija saa kykynsä suunnattua suorituksen, niin on koordinaation ja kyvyn liikuttaa itseään oltava tietyllä tasolla.
Monipuolinen harjoittelu luo pohjan nuorelle urheilijalle kehittää omia kykyjään ja valmistaa hänet löytämään oman potentiaalinsa ja mahdollisesti joskus oman huippusuorituskyvyn. Monipuolinen harjoittelu ei välttämättä tarkoita, että urheilijan tarvitsee harrastaa montaa eri lajia. Jokaiseen lajiin on mahdollista teettää koordinaatiokykykyä edistäviä harjoitteita. Ei vain kerran tai kaksi kertaa viikossa vaan aina. Koordinaatiokyvyn harjoittelun tulisi olla osa melkein jokaista harjoitusta. Mielekäs ja sopivasti haastava harjoittelu motivoi urheilijaa mutta myös valmentajaa päivästä toiseen. Kun harjoitteluun lisätään vielä rytmiikka ja liikerytmikyky niin päästään jo ihan uudelle tasolle. Tämä onkin seuraavan webinaarini aihe, joten nähdään linjoilla. MIelekästä harjoittelua kaikille.
Ilmoittaudu webinaariin täältä ja katso myös muut koulutuksemme.
Kirjoittaja: Sami Lund, ammattivalmentaja ja Sport Momentumin fysiikkavalmennuksista vastaava.